Hervormde gemeente De Rank
VOLGENDE DIENST:
Zondag 22 September 2019
Ds.J.G. Zomer
10.00 uur
 

Jongerenkerk seizoen 2017-2018


De Jongerenkerk is er voor jongeren in het voortgezet onderwijs en ouder. We komen iedere eerste zondag van de maand samen om 10.00 uur in het Dienstencentrum.
We zien je graag op zondag!
Volg ons via Facebook (jongerenkerkderank) en Instagram (jeugdderank)

Stoere bikers brachten een bezoek aan de Jongerenkerk
Ronkende motoren, leren jassen, stoere mannen en vrouwen op de motor. Gaat dat samen met geloof? Je zou het misschien niet verwachten. Toch kent Nederland een Christelijke motorclub. Ze zijn zelfs wereldwijd georganiseerd. De leden van motorclub CMA (Christian Motorcyclists Associaton) gebruiken hun motor om met anderen in contact te komen over het geloof. Dit doen ze vooral binnen de motorwereld. Dat was en is niet altijd even makkelijk, maar inmiddels voelen de bikers zich gerespecteerd wanneer ze hun club op een motorevenement vertegenwoordigen.
Op zondag 5 juni brachten een aantal leden van CMA een bezoek aan de Jongerenkerk. Uiteraard kwamen ze op de motor.
Hoe stoer is dat?
De CMA is een Christelijke motorclub die door hun oprechte belangstelling in mensen iets van de liefde van Jezus Christus laten zien. ‘Niet dwingen, maar dienen' is één van de slogans van de CMA. De CMA heeft zelf een bijbel uitgebracht met de titel ‘Highway to Heaven, Bijbel voor motorvolk'.


Agenda Jongerenkerk
(Een terugblik op weer een seizoen Jongerenkerk
Het tweede seizoen van de Jongerenkerk zit er weer op. We kijken terug op een geslaagd seizoen waarin we een aantal bijzondere bijeenkomsten hadden.
We zijn het jaar begonnen met het thema ‘De Schepping'. Een mimespeler was te gast die dit thema prachtig kon uitbeelden. In november waren we weer van de partij in Nijeveen bij Jongeren aan Zet. We hebben de Joodse synagoge in Zwolle en de Joodse begraafplaats in Meppel bezocht. De wonden van de holocaust, maar ook de veerkracht van dit volk maakte indruk op ons. We speelden ‘De Jongens tegen De Meisjes' met vragen uit de Bijbel.
De jongens gokten veel vragen goed en wonnen dan ook deze strijd. Met Pasen maakten we een eigen paaskaars. We hebben ons samen op een jeugddienst voorbereid. En we sloten het seizoen af met een echte rapper in ons midden. Zijn verhaal was indrukwekkend. Hij werd vroeger op school en later op zijn werk gepest. We maakten in groepjes een rap over dit thema. Op onze facebookpagina (Jongerenkerkderank) kun je de foto's van afgelopen seizoen nog eens bekijken.

Gepeste rapper heeft een boodschap  

 De 24-jarige Patrick Ekkebus uit Emmeloord werd vanaf groep 3 op school gepest. Zijn ouders hadden niet veel geld te besteden en daarom liep hij niet in de nieuwste kleding. Ook was hij een mager ventje en liet hij snel over zich heen lopen . "Ik hoorde er niet bij. Ik was een makkelijk doelwit", zo zegt hij zelf. Zodra het kon ging hij van school. Weg van de ellende. Veel van zijn pijn kon hij kwijt in zijn rapteksten. Daarmee wil hij een boodschap uitdragen. Zijn boodschap is kort en helder: Stop pesten!
Patrick was zondag (7 juni) om 10.00 uur te gast bij de laatste Jongerenkerk van dit seizoen in het Dienstencentrum. Hij vertelde daar zijn levensverhaal, laat zijn rap over pesten horen en zal met de jongeren werken aan een zelfgemaakte rap. De Jongerenkerk is er voor jongeren op het voortgezet onderwijs en ouder.

 

 

JONGERENKERK
In oktober 2014 zijn we een nieuw seizoen gestart met het thema DE SCHEPPING. We hadden een mimespeler en gitarist te gast. De mimespeler beeldde een aantal bijbelverhalen of bijbelse thema's uit waaronder die van DE SCHEPPING, de zondeval en de verzoening. De gitarist begeleidde het mimespel met toepasselijke muziek, waaronder een aantal bekende psalmen en gezangen. Prachtig om naar te kijken en te luisteren. Bijzonder om met de mimespeler en gitarist het gespeelde nog even na te bespreken.
In november gingen we naar Jongeren aan Zet in Nijeveen. De huifkar van Klaas zat weer vol met enthousiaste jongeren. Het thema dit jaar was HAPPY en dat kwam direct al terug in de openingsfilm die we bekeken. Daarna volgden de workshops. Je kon een DJ-workshop volgen, meedoen aan een lipdub, acteren in een zelfgemaakte filmtrailer of creatief doen in de graffitiworkshop en nog meer. Durf keuzes te maken waar je HAPPY van wordt!!! Dat is wel blijven hangen na deze editie van Jongeren aan Zet. Foto's van deze dag staan op de website van De Rank.
In december staan we stil bij het thema RACISME.
Op 4 januari gingen we met z'n allen naar de synagoge in Zwolle. Leuk om te zien dat er zoveel jongeren ook dit jaar weer de Jongerenkerk bezoeken. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Like ons dan op www.facebook.nl/jongerenkerkderank

Fabian, Geertien, Jessica, Ilona en Carolien


JONGERENKERK
Het is al weer even geleden dat we in Kontakt iets van ons hebben laten horen. Hoog tijd om weer eens verslag te doen van wat wij iedere eerste zondag van de maand in het Dienstencentrum doen. We kunnen wel zeggen dat dat heel afwisselend is. In december hebben we gekeken naar een aflevering van ‘The Bible'. Het kerstverhaal stond centraal. Af en toe hebben we de video stopgezet om stil te staan bij beelden die opmerkelijk waren. In januari hebben we een bijbelquiz gespeeld. Mooi om te zien dat de jongeren best veel van de bijbel weten en dat ze héél graag de appeltaart wilden winnen. Er werd fanatiek meegedaan. In februari hebben we het ‘Kaarten-op-tafel' spel gespeeld. In groepjes hebben we onder andere met elkaar gesproken over wat de jongeren op zondag doen en wie Jezus voor hen is. Tot slot stond de Jongerenkerk in maart in het teken van verslaving. En ex-alcoholverslaafde vertelde zijn indrukwekkende verhaal en wees ons op de gevaren van alcohol. Er waren maar liefst 25 jongeren die zondag. We kwamen bijna ruimte te kort om iedereen een plek te geven.
Een overzicht van onze activiteiten tot aan de zomervakantie:
Wil je op de hoogte blijven van de Jongerenkerk?
Volg ons dan op Facebook: www.facebook.com/jongerenkerkderank

Ilona, Jessica, Geertien, Fabian en CarolienIndrukwekkende Jongerenkerk over alcoholverslaving

"Ik ben alcoholist. Ook al heb ik al 20 jaar geen alcohol meer gedronken". Zondag was Jan Nijkamp uit Bergentheim te gast bij de Jongerenkerk van De Rank. Vijfentwintig jongeren luisterden ademloos naar zijn verhaal. Jan drinkt nu uitsluitend water. "Als ik één glas alcohol drink, ben ik weer terug bij af. Toen mijn kleinzoon zijn eerste biertje mocht drinken heb ik een uur lang met hem gepraat over de gevaren." Jan is tijdens zijn laatste afkickpoging tot geloof gekomen. "Ik heb mijn gezin veel leed aan gedaan en dat is een enorme last. Maar door mijn geloof kon ik een nieuwe start maken met mijn leven." Iedere eerste zondag van de maand is er Jongerenkerk in het Dienstencentrum om 10.00 uur. Jongeren op het voortgezet onderwijs (en ouder) zijn van harte welkom.
www.facebook.com/jongerenkerkderank


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 Jongerenkerk van start

Op zondag 6 oktober 2013 ging de Jongerenkerk van start in het Dienstencentrum. De werkgroep was natuurlijk erg benieuwd wie er zouden komen. De eerste jongeren druppelden om 9.50 uur binnen. Een beetje onwennig nog, want wat zou er nu precies gaan gebeuren? Met veertien jongeren gingen we die ochtend van start. We begonnen met een kennismakingsrondje. We stelden ons als werkgroep voor en vertelden kort iets over onszelf. De jongeren deden dat ook. Opvallend veel jongeren hadden als hobby: voetbal. En dat kwam mooi uit want het filmpje ‘Waarom naar de kerk' dat we samen bekeken speelde zich af tijdens een voetbaltraining. Maar dat kwam later. We luisterden eerst naar het pop-/rocknummer ‘Hier' van Blöf. In deze songtekst horen we: ‘Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk. Hier ben ik heilig, dit is mijn kerk'. We hopen dat de Jongerenkerk ook echt zo'n veilige plek voor hen mag zijn. Je mag er komen met je geloof, twijfels en ongeloof.
Tijd voor een pauze. We drinken samen iets. Ilona heeft de catering helemaal voor elkaar.
Maar wat is er nodig om de kerk nu ook echt een kerk voor jongeren te laten zijn? We gaan in groepjes uiteen en wisselen van gedachten met elkaar. We horen veel goede ideeën.
De beloofde USB-stick moest ook nog verloot worden. We kregen meteen al wat technische vragen over de USB-stick. Er zat gelukkig voldoende gigabyte op. Ze wilden dus allemaal wel winnen. Het lot viel op Martijn Klosse. Het kwam echter bij hem niet als verrassing. Op zijn lot stond zijn naam met de opmerking: ik win altijd.
De tijd vloog voorbij en het was een erg geslaagde aftrap van iets wat nog verder kan groeien.