Lege flessen voor het werk van God

FLESSENACTIE HERVORMDE GEMEENTE DE RANK AL JAREN GROOT SUCCES | De Meppeler Courant, vrijdag 30 juni 2023 | Door: Leo Polhuijs

Handdoeken op de achterbank, een paar grote containerzakken om alles in te doen en rijden maar… Ook komende maandag 3 juli gaan vrijwilligers van Hervormde Gemeente De Rank in Staphorst weer op pad om statiegeldflessen en -blikjes op te halen. „Veel werk, maar het geeft veel voldoening.’’

Het vaste vrijwilligersteam van de kerk haalt maandelijks gemiddeld zo’n 400 euro op. Een mooi bedrag dat steevast wordt ingezet voor Werk In Eigen Gemeente.

Grietje Germs is sinds een jaar of tien coördinator van de maandelijkse ophaalactie. „Het geld wordt ingezameld voor het organiseren van activiteiten op allerlei vlakken, bijvoorbeeld het sociaal werk binnen de kerk, waarmee mensen worden geholpen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar er zijn ook andere bestemmingen.’’ De vrijwilligers doen hun werk vanuit betrokkenheid bij het geloof en de kerk. „Het is een lekker praktische manier om je in te zetten.’’

Vaste route
Toen het huidige kerkgebouw aan de Ebbinge Wubbenlaan in het najaar van 2002 in gebruik werd genomen, werd ook de maandelijkse statiegeldflessenactie in het leven geroepen. De ophalers rijden twaalf vaste routes om bij ruim 200 adressen de verzamelde lege statiegeldflessen – en inmiddels ook blikjes – op te halen. Gemeenteleden sparen de flessen en blikjes op tot de komst van de vrijwilligers en geven ze dan mee. Ze kunnen er ook voor kiezen het glas, plastic en metaal zelf naar de coördinator te brengen of hun statiegeldbon of geldelijke bijdrage af te geven in de kerk.

Het ingezamelde materiaal wordt ingeleverd bij de supermarkt, zelfs tot in Duitsland toe. Grietje Germs: „Ik heb daar familie en als het zo uitkomt, leveren we onze flessen daar in als we daar toch op bezoek zijn. Dan komt er ook weer ruimte in onze schuur…’’ Elke eerste maandag van de maand trekkende vrijwilligers eropuit. In augustus wordt er niet gereden in verband met de vakantieperiode.

De auto is het beste vervoermiddel voor de ophalers. Germs: „Soms zeggen vrijwilligers wel dat ze net zo lief met de fiets willen inzamelen. Maar dat is niet zo handig want in je fietstas kun je nu eenmaal niet zoveel kwijt. Je zou dan elke keer maar een kleine hoeveelheid kunnen ophalen en een paar keer heen en weer moeten fietsen. In de auto kun je flink wat flessen en blikjes kwijt.”

Blikjes
Dat nu ook statiegeldblikjes worden ingezameld, is wel een dingetje. De blikjes moeten vaak nog worden schoongemaakt, dus het is voor de ophalers wel raadzaam om iets op de achterbank te leggen om te voorkomen dat er resten van de inhoud op de bekleding terechtkomen. Een paar handdoeken bieden dan meestal uitkomst. „De flessen hoeven we niet schoon te maken, dat scheelt.’’ Dat er nu ook statiegeld zit op blikjes, heeft nog een bijkomend voordeel. „Je ziet veel minder afval langs de weg liggen.’’ De flessen en blikjes worden door de gemeenteleden veelal aangeleverd in een doosje of een zakje.

Enkele vrijwilligers zijn al vanaf het begin van de ophaalactie bij het werk betrokken. Grietje Germs noemt in dit verband de namen van de heer Bloemert en van mevrouw Compagner, die maandelijks paraat staan om hun vaste adresjes langs te rijden. En zo is dankzij de tomeloze inzet van al die ophaalvrijwilligers en gulle spaarders binnen de Hervormde Gemeente De Rank een mooie traditie ontstaan, die naar verwachting nog vele jaren zal blijven voortduren.