Wijn: een geschenk van de hemel en de aarde

Wijn is ‘een geschenk van de hemel en de aarde‘. Dit gezegde is van Anselm Grün, die wijn beschrijft als voedsel voor lichaam en ziel. Wijn staat symbool voor leven dat geschonken wordt door de hemel en tegelijk naar de aarde wijst. Eerbied voor de grond, waardering voor de concrete arbeid, het streven naar een milieuvriendelijke omgang met wat er groeit en het opkomen voor een eerlijk loon voor de landman of -vrouw en de medewerkers. Dat geeft veel te denken en te doen.

Ds. Bert van der Woude, emerituspredikant van de Protestantse Gemeente te Winschoten, is niet alleen een gepassioneerd Bijbeluitlegger, maar heeft ook zijn diploma als vinoloog gehaald om daarna als theoloog iets zinnigs over wijn te kunnen zeggen. Wijn komt in de Bijbel vaak voor op allerlei manieren: land ‘van melk en honing’ en wijn, olie en wijn, brood en wijn, wijnstokken en -ranken en nog veel meer. Als Bijbeluitlegger beseft Bert meer en meer dat de Bijbel een buitenboek is, dat ons bepaalt bij ons dagelijks voedsel. Eerst concreet (alles wat je in je mond steekt) en daarna geestelijk (als voedsel voor de ziel).

Berts interesse in de Bijbelse verhalen deelt hij met zijn grote leermeester Eugen Drewermann. Hij zegt zelf dat hij niet zou kunnen zonder diens inzichten en blijvende inspiratie. Als voorzitter van de Studiekring Drewermann Nederland probeert Bert samen met anderen zijn werk vruchtbaar te maken voor een eigentijds verstaan van de Bijbel en van zijn kijk op God voor het gesprek met mensen binnen en buiten de kerk. Wijn en theologie, een paar apart? Wij zien uit naar zijn komst!

Wanneer: dinsdag 27 februari 2024
Waar: In het Markehuus, Scharmbarg 35, 9407 EA Assen
Tijdstip: Van 10.00 – 12.15 uur.
De zaal is open vanaf 09.30 uur.
Koffie en thee staan klaar.
Entree: Gratis, koffie en thee zijn voor eigen rekening.
Voor wie: Voor iedereen die wil kennismaken met onze cursus Theologische Verdieping voor Geïnteresseerden (kortweg TVG Assen), voor jong en oud, van ver en dichtbij, kerkelijk of niet-kerkelijk; kortom: voor iedereen.