Hervormde gemeente De Rank
VOLGENDE DIENST:
Zondag 27 Januari 2019
Ds. J.G. Zomer
10.00 uur
 

Meditatie                                                                               Jesaja 61:1-9 Een jaar om te jubelen

2019. Een nieuw jaar, een nieuw begin, nieuwe kansen. Begint u met een schone lei? Soms is het lastig om de frisheid van het nieuwe jaar te ervaren, als alle dagen op elkaar lijken, als er reden is om je zorgen te maken over dat nieuw jaar.
Soms breken je verlangens stuk op de realiteit. Dat was in ieder geval zo voor de mensen uit de tijd van de profeet Jesaja. Eindelijk mochten zij, Gods volk, terugkeren naar hun land. Na al die jaren in Babel waren de verwachtingen hooggespannen. Want zij waren Gods bijzondere volk, een licht voor de volken, waardoor alle andere volken in God zouden gaan geloven. Hun hoofden zaten vol met ideeën en voornemens voor in hun land.
Maar aan de toon van deze profetie te horen, zijn de mensen teleurgesteld geraakt. Te midden van de puinhopen was het meer een kwestie van overleven. Van het oppakken van de dienst aan God in Zijn beloofde land: daar kwam niets van terecht. En zulke andere mensen zijn ze toch niet geworden, onderweg van Babel naar hier. Dat merken wij ook, als we begin januari moeten concluderen dat je niet zondeloos en zonder problemen aan het nieuwe jaar begon. We nemen onszelf mee het nieuwe jaar in. Lastig om dan een nieuw begin met God te maken.
De profeet neemt het woord: "De geest van God, de HEER, rust op mij, want de HEER heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding." Wie is dat toch, die dit zegt? Een charismatisch iemand, verwacht ik. De Here Jezus heeft later deze woorden uit Jesaja verbonden met zichzelf. Maar of Hij nou ook zo'n typisch voorbeeld is van iemand met, wat wij dan noemen, charisma? Is Hij nou zo'n groots figuur? Sommigen zeggen van wel. Dat Jezus zo wijs was, zulke goede dingen heeft gedaan. Een voorbeeld van liefde. Maar daarmee heeft Hij het niet gered. Eerder zouden we kunnen zeggen dat Jezus' charisma mensen afstootte, dat mensen Hem niet begrepen en Hem niet wilden horen. Hebben wíj wel begrepen wie Hij is? Wie wilde Jezus zijn voor ons?

Dat genadejaar van God, dat is de kern. Uitleggers denken dat dat genadejaar slaat op het jubeljaar.
Een instelling in het oude Israël. Elk 50e jaar werd het jubeljaar genoemd. Een jaar van bevrijding en rust. Israëlieten die zichzelf en hun gezin als slaaf moesten verkopen, werden weer vrijgelaten.
Mensen die hun land hadden moeten verkopen, kregen hun land weer terug. Alles moest weer worden rechtgezet. Met Jezus is dat genadejaar aangebroken. Hij is degene die alles recht zet. Ook nu. Maar wel op zo'n manier, die wij nooit hadden kunnen bedenken. Wat Hij doet, kan ons tegen de borst stuiten. Ga maar na; als slaven vrij gelaten moeten worden, dan raken mensen dus hun slaaf kwijt. Als grond weer teruggaat naar de vorige eigenaar, is iemand dus zijn land kwijt. Zekerheden komen op losse schroeven te staan. En voor ons? Wij willen graag bouwen, werken, sterk zijn. Een goed leven maken net als toen. En dat botst met het Kind in de kribbe. En dat is maar goed ook. Met onze hoge verwachtingen van onszelf. Bang om op ons gezicht te gaan voor anderen. We houden de schone schijn op, om onze zwakheden niet te tonen. Door Jezus komen mensen die vast zitten weer vrij, blinden kunnen weer zien, verslagen harten kunnen opgelucht adem halen.
Laat je eigen ideeën en verwachtingen los. Dan zou je wel eens vast kunnen lopen. Begin het jaar met onze heer Jezus Christus, dan ga je vrolijk en vrij een nieuw jaar in. Met een schone lei. Met Hem staan we open voor een fris, nieuw begin. 2019, een genadejaar van onze God!


Ds. T.W.D. Prins-van den Bosch